Bakri Agro H/p:013-9185413

Sunday, December 9, 2007

Masalah serangan tikus dan kawan seangkatan tikus




Assalamualaikom... dah lama tak update blog ni.. cerita terbaru tetang tanaman cendawan saya iaitu serangan tikus dan serangga2 yang datang bersama tikus. Masalah ni agak kronik sebab hari2 tikus ni serang tak kurang dari 5 dan 1 atau 2 dari beg cendawan total lost sebab bongkah habis hancusss berkecai. Tapi yang hairan sampai skang kelibat tikus ni tak pernah nampak yg ada tahinya aje itu pun selapas hampir 2 minggu kene serang dan selepas mcm2 spesis binatang dituduh sebagai punca hingga lah pada satu mlm apabila kajian terhadap barang bukti menunjukkan sah tikus. Tapi lebih mengecewakan tikus ni edukated punya tikus, pasang perangkap 4 sangkar, getah tikus 1 tin di letak hampir keseluruhan laluan masuk dan racun power aka biskut pun tak berjaya menghapuskan tikus ni, yang saya geram sngt ni bukan apa dia ni mcm saja dengki, dia gigit sikit lepas tu blah yang datang geng 404 dengan siap crew penerbangan sukoi habis serangga ni kerjakan mcm alian. Bila angkat beg pada waktu mlm satu platun keluar , tp siang hari nak cari jejak pun susah yg ada hanyalah kenangan..... tension ikut hati nak bakar aje satu bangsal









baru beberapa minit ditebuk tikus tp dah berpuluh2 dan mungkin ratusan serangga aka kumbang aka ulat dan tah apa2 lg spesis.




Operasi Black Hawk down di malam hari bagi mengesan dan merancang
teknik penghapusan musuh no1 Cendawan.