Bakri Agro H/p:013-9185413

Sunday, December 9, 2007

Masalah serangan tikus dan kawan seangkatan tikus




Assalamualaikom... dah lama tak update blog ni.. cerita terbaru tetang tanaman cendawan saya iaitu serangan tikus dan serangga2 yang datang bersama tikus. Masalah ni agak kronik sebab hari2 tikus ni serang tak kurang dari 5 dan 1 atau 2 dari beg cendawan total lost sebab bongkah habis hancusss berkecai. Tapi yang hairan sampai skang kelibat tikus ni tak pernah nampak yg ada tahinya aje itu pun selapas hampir 2 minggu kene serang dan selepas mcm2 spesis binatang dituduh sebagai punca hingga lah pada satu mlm apabila kajian terhadap barang bukti menunjukkan sah tikus. Tapi lebih mengecewakan tikus ni edukated punya tikus, pasang perangkap 4 sangkar, getah tikus 1 tin di letak hampir keseluruhan laluan masuk dan racun power aka biskut pun tak berjaya menghapuskan tikus ni, yang saya geram sngt ni bukan apa dia ni mcm saja dengki, dia gigit sikit lepas tu blah yang datang geng 404 dengan siap crew penerbangan sukoi habis serangga ni kerjakan mcm alian. Bila angkat beg pada waktu mlm satu platun keluar , tp siang hari nak cari jejak pun susah yg ada hanyalah kenangan..... tension ikut hati nak bakar aje satu bangsal









baru beberapa minit ditebuk tikus tp dah berpuluh2 dan mungkin ratusan serangga aka kumbang aka ulat dan tah apa2 lg spesis.




Operasi Black Hawk down di malam hari bagi mengesan dan merancang
teknik penghapusan musuh no1 Cendawan.




Thursday, November 1, 2007

Laporan semasa

Bangsal cendawan.

Bongkah cendawan yang telah siap dikukus dan tunggu untuk di masukkan benih.





Bongkah cendawan bagi musim kedua yang baru di masukkan ke rak. Baru 20-30 hari di peram. Pertumbuhan masilium agak lembab sebab bongkah agak padat dan dijangka mampu mengeluarkan hasil hingga 4 bulan



Tapak bangsal baru yang akan dibangunkan.


Tuesday, October 30, 2007

hasil tak sabar nak keluar

Pada hari ahad yang lepas beberapa beg cendawan yang belum pun mencecah 30 hari telah mengeluarkan hasil terutamanya cendawan tiram putih yang hampir 40% telah mula menunjukan tanda mengeluarkan hasil. Walaupun penah terjadi hasil dari cendawan tiram kelabu keluar dalam masa 1 minggu tapi itu mungkin secara kebetulan dan 1 dalam 1 juta mungkin, tapi sejak ahad lalu hingga hari ini 31/10/07 beberapa beg yang rata baru di masukan benih antara 20-30 hari mula mengeluarkan hasil pertama.




cendawan tiram kelabu yang mula mengeluarkan hasil sejak hari ahad lepas walaupun jumlah masilium yang terdapat pada beg hanya antara 40%-60%


cendawan tiram putih yang turut mengeluarkan hasilnya sejak beberapa hari lalu.

Thursday, October 25, 2007

Cendawan oh Cendawan




Buat masa ini saya masih lagi menumpukan bidang pertanian ini kepada perusahaan cendawan.
Disebabkan kekurangan tenaga kerja maka penghasilan bongkah cendawan sekarang hanya pada kadar 300-500 beg sahaja satu hari. Bagi menampung permintaan serta jangkaan hasil tuaian pada masa akan datang saya sedang dalam proses untuk membina beberapa buah bangsal cendawan lagi. Cendawan yang dihasilkan pada masa ini hanyalah cendawan tiram kelabu dan tiram putih, namun keutamaan pengeluaran lebih menumpukan pada cendawan tiram kelabu disebabkan oleh faktor permintaan dan ketahan untuk pasaran.



tempat pembungkusan bongkah cendawan.







Tempat kukus yang boleh memuatkan 300 bongkah bagi 1 kali kukusan. tempoh kukus antara 7-10jam pada suhu 90C-100C

Wednesday, October 24, 2007

BAKRI AGRO

Bakri Agro merupakan sebuah syarikat yang ditubuhkan bagi menjalankan aktiviti perniagaan berasaskan sektor pertanian dan penternakan.